fredag, juni 24

Mohamara eller Mhmara, paprika och valnötsröra


Mohamara, Mhmara eller vad tusan det nu heter. Kärt barn har många namn som någon vis människa hävt ur sig någon gång. Hur som haver så är detta en fantastisk röra som passar sig alldeles ypperligt för grillning eller om man kör en middag med libanesiskt tema. Om jag förstått saken rätt så ska nämligen denna röra härstamma från Libanon och användas just vid plockmatssammanhang.

Vi har många gånger använt Mohamaran till falafel med bröd och det är en himmelsk kombination kan jag lova.

Så till vad du behöver för att åstadkomma en fin Mohamara:

200g valnötter
1burk (ca.350g) grillad paprika
1/2 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 msk kaffe (i pulverform)
3tsk sambal oelek
1tsk salt
Svartpeppar efter smak

Börja med att mixa valnötterna fint. Det gör inget om det blir lite småbitar av valnötter, det ger bara en trevlig konsistens. Mixa därefter paprikan och den gula löken för sig och blanda sedan med valnötsmixet. Pressa i vitlöken, tillsätt kaffe, sambal oelek och salt och rör om ordentligt. Kaffet ska alltså inte vara i flytande form utan använd malda kaffebönsvarianten och jag tror inte på att använda snabbkaffe.

Låt hela härligheten stå och dra i sig smakerna i några timmar. Missen man gärna gör är att man tycker att det inte smakar så mycket till en början eller att det smakar för beskt och så öser man i mer sambal eller massor med salt. Tipset är att vänta hellre med att smaka av tills smakerna gift sig efter de där timmarna och smaka då av med svartpeppar, salt och med sambal om man vill ha mer styrka.

Eftersom jag sa att Mohamaran passar ypperligt till grillning så ska ni här få ett grilltips. Om ni inte har hört talas om Tzayspett tidigare så är det på tiden att ni uppmärksammar dem. De är soja och ingefärsbaserade och har en innehållsförteckning som saknar den nästan obligatoriska E-nummer paraden.

Mmmm, Tzayspett....

De finns att köpa på Coop eller ICA vad jag har sett och har inte din matbutik dessa hemma så säg till att de tar hem dem. Tzayspett är helt underbara att grilla eller ugnssteka och ha till exempelvis färskpotatissalladen jag bloggat om tidigare.

Ha nu en trevlig midsommar och smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar