måndag, maj 30

Grönsaksgryta med tofu och örter.

Det här är en sån där dag då kylskåpet inte riktigt inbjuder till inspiration då det är rätt så tomt och jag har ingen aning om vad jag ska hitta på att laga till lunch. Med andra ord, idag behövs lite improvisation! Jag gräver fram lite grönsaker från mitt gapande hål till kylskåp och lägger pannan i djupa veck innan improvisationsdelen i min hjärna kickat ingång. 

Jag gillar ju när smaken av grönsakerna får tala lite för sig och man får ett fräscht resultat rent smakmässigt så... Jisses vad flummigt det där lät men ni får helt enkelt laga grytan och smaka så kanske ni förstår vad jag menar.


Det här är hur som helst grönsakerna jag hittade.

Här har ni den fullständiga ingredienslistan:
4 medelstora potatisar
En stängel färsk broccoli
1-2 morötter
250g tofu
1 rödlök
5 dl buljong
1.5 tsk rosmarin
1.5 tsk timjan
2 tsk basilika
En skvätt soja
En skvätt olivolja att steka i.
Salt och peppar efter smak.

Så börja med att skala moroten och potatisarna. Skiva potatisarna i tunna skivor och hacka upp moroten i mindre bitar. Skölj broccolin och bryt själva blomdelen i mindre buketter och skala och skiva upp själva stammen. (Den går utmärkt att äta och är bara trist och seg om man inte skalar den först.)  Hacka därefter rödlöken fint.

Hackat och klart, bara tofun kvar.
 

Häll i olivoljeskvätten i en gryta och släng i rödlöken och låt den stekas genomskinlig. Tillsätt sedan potatisen, moroten och broccolistammen och låt steka med i några minuter. Under tiden så hacka upp tofun i mindre kuber (ca 1cm) och tillsätt den tillsammans med örtkryddorna när du hackat klart och rör om. Efter någon minut så häller man på buljongen. Lägg gärna i ett lagerblad medan grytan puttrar. Låt koka ca.5-7 minuter och tillsätt därefter broccolibuketterna. Låt grytan puttra vidare under lock tills potatisen och moroten är al dente.

Smaka av med salt, peppar och lite soja tills du är nöjd.


Mmm, vad smaskigt! Klart att inmundiga denna trevliga vardagslunch. Tillagningstiden är på runt 45 min inklusive förberedelser lite beroende på hur rutinerad man är. Om man har tillgång till färska örter så här på sommaren så är det ett stort plus till grytan då man alla gånger får en ännu fräschare smak. Tänk då på att tillsätta minst den tredubbla mängden kryddor.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar