fredag, juni 3

Färskpotatissallad med myntasås


När solen gassar och termometern visar på drygt 25 grader då blir jag nästan alltid sugen på nån form av potatissallad. Då tänker jag inte i första hand på den där man köper på ICA som består av tärnad potatis som simmar omkring i nån vit sörja som ska föreställa gräddfil(?).

Nä! Jag gört själv istället, och inte tusan är det nåt större besvär att göra det själv än att pallra sig ned till ICA och köpa det där tråkiga "klegget" för att bara bli besviken på den ickeexisterande smaken.

Det här behöver du till själva salladen:

500g färskpotatis
2 medelstora tomater
½ gurka
5-6 blad Romansallad
200g fetaost
1-1.5dl kalamataoliver
Ett knippe färsk hackad gräslök

Koka färskpotatisen ca.10 min eller tills den helt enkelt är mjuk men fortfarande har stuns (man vill inte ha en mosig sallad). Hacka under tiden grönsakerna i lagom stora munsbitar, tärna fetaosten och blanda ihop allt sammans i en skål. Låt potatisen svalna något och hacka därefter upp även den i ganska rejäla bitar (inga ICA-potatissallads-tärningar alltså) Tillsätt därefter kalamataoliverna och blanda om.

En liten potatisherre jag hittade bland färskingarna.


Gör därefter salladsdressingen och till den behöver du det här:

0.75dl olivolja
1-2msk äppelcidervinäger
0.5-1tsk sambal oelek
1tsk salt
2krm nymalen svartpeppar

Blanda alla ingredienserna utom saltet i en liten skål och häll över salladen. Saltet tillsätts strax före servering om man vill undvika att de färska grönsakerna blir lite "saggiga". Strö även över den hackade gräslöken.

Till hela härligheten så gör man en fräsch myntasås som du behöver följande ingredienser till

2.5dl gräddfil
2tsk torkad mynta
Salt och peppar efter smak

Blanda ihop ingredienserna och smaka av. Självklart är det ett plus att använda färsk mynta istället för en ännu fräschare smaksensation och som jag nämnde i det tidigare inlägget så använd i så fall dubbelt eller tredubbelt så mycket.

Låt potatissalladen och myntasåsen väl smaka med exempelvis grillad halloumi eller annan valfri vegobiff.

Smaklig måltid! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar