lördag, juni 18

Het kinesisk gryta med tofu






Om man har svårt att hitta inspiration till vegetarisk mat så ska man rikta sin uppmärksamhet till asiatisk mat i allmänhet. Glöm nu bort all urtrist kinamat eller thaimat som man får på de traditionella svenska kina/thai restaurangerna. Den mat man serveras där är oftast långt ifrån så smakrik och framför allt vegetarisk som den egentligen är. Åker man till exempelvis Thailand är man i himmelriket som vegetarian, och visste ni att Kina har en utpräglad vegetarisk matkultur där man exempelvis utvecklat en konst i att tillverka vegetarisk kyckling, fisk o.s.v?

När man går på kinarestaurang på landsbygden i Sverige så hör det till ovanligheterna att man kan få en vettig vegetarisk måltid. Har man tur och befinner sig i en storstad kan dock utbudet nu för tiden vara bättre och man kan få tag i fantastisk vegetarisk kina/thai mat.

Ett "bra" exempel på svensk kinamat.

Men här är ett recept som gör det möjligt för även dig som bor ute i busken att få uppleva riktigt god kinamat. Det första man börjar med är att blanda ihop en smakrik sås och till den behöver du:

1.5dl grönsaksbuljong
2msk vetemjöl
1tsk chilipasta (t.ex. sambal oelek)
3msk soja
1msk rostad sesamolja (finns på coops orientaliska hylla eller på en välsorterad orientaffär)
1tsk socker
Salt efter smak

Börja med att lite i taget vispa i vetemjölet i buljongen så att det inte bildas klumpar. Tycker man att det är krångligt kan man sikta i mjölet genom en tesil. Blanda därefter i resterande ingredienser och smaka av med salt om det behövs. Ställ såsen åt sidan.

Därefter så behöver man ett antal ingredienser till själva grytan och det är de som följer nedan:

2msk olja (t.ex. rapsolja eller annan olja med lite smak)
3 vitlöksklyftor (pressad)
2tsk färskriven ingefära
3 scharlottenlökar
250g tofu
1 röd paprika

Börja med att skala vitlöken och ingefäran och riv den sistnämnda fint med rivjärn. Dela scharlottenlökarna på längden och skiva dem därefter tunnt. Tofubiten kan med fördel förberedas 1/2 timme innan matlagningen med att man pressar ut vätskan ur den med hjälp av en handduk som tofun viras in i och en tung skärbräda som man lägger ovanpå som press. När tofun är färdigpressad så tärnar man upp den i 1cm stora kuber. Skär sedan paprikan i 1cm breda strimlor.

När alla ingredienser är förberedda så hettar man upp oljan i en wok eller gryta (man tager vad man haver). Riktigt varmt ska det vara och när så är fallet så slänger man i den pressade vitlöken och ingefäran och fräser under omrörning ca. 10sek. Tillsätt därefter scharlottenlöken och woka den en snabbis innan paprikan tillsätts. Woka även den en kortis innan tofun slängs i och låt hela härligheten wokas under ständig omrörning ca. 1min. Det är viktigt att man inte slänger i allt med en gång utan varje ingrediens ska få sin lilla stund innan nästa slängs i.

När så minuten gått så sänk värmen och häll på den förberedda såsen. Låt alltsammans koka upp och puttra tills såsen tjocknat. Blir den för stabbig och tjock så åtgärda detta med en skvätt vatten.

Klart för servering tillsammans med ris eller varför inte nudlar? En lite meckigare rätt än tidigare men helt klart värt jobbet om man vill smaka RIKTIG kinamat.

Lycka till och smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar