torsdag, oktober 13

Cranks blomkålssoppa


Har ni sett vad fin bloggen har blivit? Min kära vän Sofia har hjälpt mig att få den så här fin så jag bockar och bugar och tackar det ödmjukast för den fina, fina hjälpen. Sofia har en alldeles fantastisk blogg där hon skriver väldigt bra texter rörande feminism och andra livsreflekterande ämnen. Gå in på hennes blogg här eller klicka dig dit via den nya länkmenyn här till höger som hon har fixat.

Här ska ni få ett dunderbra tips på en kokbok som borde finnas i varje vegetarians hem, Cranks bästa recept. Jag verkligen älskar den här kokboken som är proppad med massor av roliga recept, detta trots att den är skriven för snart 30 år sedan. Framförallt brukar jag använda den här som inspiration till soppor då dessa recept både är enkla, ibland lite annorlunda (på ett positivt sätt alltså) och mycket goda. Det finns en version med bara sopprecept också som är lika bra om inte ännu bättre än den här. Tyvärr trycks inte Cranks-    böckerna längre utan man får hålla utkik på närmaste loppis eller second hand om man ska få tag på ett exemplar.


Här ska ni få er en liten försmak på ett recept från Cranks bästa recept och det blir den här alldeles underbara blomkålssoppan. För en soppa till 4-6 personer så behöver du:

2 medelstora potatisar
1 medelstor gul lök
1 medelstort blomkålshuvud
En rejäl klick smör (25 gram)
6dl grönsaksbuljong
2msk hackad persilja
malen muskot efter smak (ca. 1krm är att rekommendera)
5dl mjölk
Salt och peppar efter smak

Börja med att skala och hacka upp potatisen i mindre bitar och skala och finhacka den gula löken. Skölj och skär blomkålshuvudet i mindre buketter. Smält smörklicken smörklicken i en kastrull och stek löken och potatisen tills löken är genomskinlig. Tillsätt därefter blomkålen och buljongen tillsammans med muskoten och den hackade persiljan. Låt alltsammans puttra på låg värme i 20 min.

Jag gillar verkligen de här underbara bilderna som finns i Cranks

När de 20 passerat så tillsätter man mjölken och låter allt koka upp igen för att sedan ta av soppan från spisen för avsvalning. Självklart så går denna soppa att göra helt på veganvis med margarin istället för smör och sojamjölk istället för mjölk. Ett tips är dock att tillsätta en del sojagrädde istället för sojamjölk för krämighetens skull. När nu avsvalningen är avklarad ska hela härligheten mixas till en slät och krämig skapelse.

Låt väl smakas med rostat bröd. Lycka nu till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar