tisdag, oktober 25

Mustig höstgryta


Det här är en riktigt perfekt gryta för kalla höstdagar. När man känner för att krypa upp i ett soffhörn under ett gäng filtar och bara bli varm kan man med fördel ta med sig en tallrik med den här mustiga härligheten. Stinget från cayennpepparen och den runda goda smaken som vinet och buljongen garanterar upptining av den mest frusna lekamen.

Så gör en åkarbrasa och bjud dig själv och andra frusna hösttrötta vänner på en god smakupplevelse. Det som behövs för en gryta till 4-6 personer är som följer:

2msk olivolja
1msk smör
1 stor gul lök
4 stora potatisar (en mjölig sort är att föredra)
2 morötter
250g tofu
5dl buljong
1dl vitt vin
400g krossade tomater
0.5tsk rosmarin
1tsk timjan
1msk oregano
1krm cayennepeppar
2 lagerblad
Salt och peppar efter smak

Börja med att hacka löken fint och hetta sedan upp oljan och smöret i en gryta. När smöret tystnat så slänger du i löken. Hacka morötterna i 2cm kuber och skiva potatisen i halvcentimeter breda skivor och tillsätt även de när löken blivit genomskinlig. Skiva även tofun i halcentimeter skivor och släng även i den. Mortla och tjoffa i örtkryddorna och stek några minuter och häll sedan i buljongen, vinet och lagerbladen, låt alltsammans koka upp. Låt puttra tills potatisen börjat mjukna något och tillsätt sedan tomatkrosset. Puttra vidare tills grönsakerna är mjuka.

När allt har kokat klart så smaksätt med cayennepeppar, salt och svartpeppar. Servera denna mustiga härlighet tillsammans med nybakat bröd.

Lycka till och låt väl smaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar