torsdag, juli 7

Halloumipytt med Cornichonsröra


Den här rätten är sprungen ur funderingen en vardagskväll vad man ska göra till middag. Efter en titt i kyl och frys och några varvs fundering så kom jag fram till att försöka mig på en pytt på halloumi. Det är ju inte alltid som man lyckas när man improviserar ihop en måltid men den här gången så blev det en riktig lyckträff kan jag lova.

Det som behövs för att mätta 2-3 personer är följande:

500g kokt potatis
200g halloumi
1 rödlök
3dl frysta gröna ärtor
3/4 tsk paprikapulver
1msk smör
1msk olivolja
Salt och svartpeppar efter smak

Börja med att hacka upp potatisen och halloumin i lagom stora munsbitar (sådär en 2x2cm är lagom).Hacka rödlöken fint. Hetta upp smöret och oljan i en stekpanna och när smöret tystnat så slänger man i rödlöken. När denna har svettats lite och börjar se lite genomskinlig ut så tillsätts potatisen och kort därefter halloumin. Stek alltsammans tills det får fin färg och häll därefter i ärtorna. De ska helst inte stekas så länge då de gärna blir hiskeligt torra då. Strö över paprikapulvret salt och svartpeppar.

Man kan med fördel salta hela härligheten några gånger under stekningens gång så att potatisen får chansen att suga i sig sältan. Svartpeppar kan som ett tips användas ganska rikligt så man får lite sting i pytten.

För er som missat så är cornichons underbara salta små gurkor som finns i en matbutik nära dig.

Sedan till den underbara röran på cornichons. Till den behövs:

1.5dl gräddfil
8-10 cornichons
1tsk stark och söt senap
1/2tsk ketchup
Salt och svartpeppar efter smak

Skiva de små godingarna (cornichonserna(?) alltså) och blanda ihop alla ingredienser i en skål. Låt gärna röran få stå och dra en stund innan servering så smakerna får chansen att gifta sig ordentligt.

Så när du har din pytt och röra klar så är det bara att avnjuta härligheten i solnedgången med en kall öl eller annan valfri läskande dryck.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar