torsdag, juli 21

Kinesisk gryta med tofu och broccoli


Här var det egentligen meningen att ni skulle få en recension av vegetarisk festivalmat efter den gångna helgens Hultsfredsfestival. Men jag blev så besviken på utbudet tyvärr att jag kände att ingen mat var riktigt värd att nämna när t.o.m. den berömda Smålandsrullen saknade sin grundingrediens groddar. Mycket tråkigt men jag ska göra ett nytt försök efter Way out West i augusti och se om matutbudet är bättre där.

Så, dags att sluta sura över detta och istället flytta fokuset till dagens mumsighet. Vi återvänder till det kinesiska köket och ger oss på en krispig och god gryta med en av mina favoritgrönsaker, broccoli och till tofun som borde finnas i var vegetarians hem. Några utav ingredienserna såsom risvinäger och sesamolja kanske man tror är svåra att få fatt i men dessa brukar faktiskt finnas på en välsorterad Coop eller ICA- affär vid hyllorna med utländsk mat. Om inte så brukar bra orientaffärer kunna tillhandahålla dessa.

Det man behöver för att mätta 3-4 personer med denna mumsighet är:

1.5 tsk maizenamjöl
2dl grönsaksbuljong
1msk risvinäger
2tsk soja
1msk sesamolja (rostad)
1 scharlottenlök
3msk olja (typ jordnötsolja eller annan smaklös variant)
3x3cm stor bit färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1bukett broccoli
1/2tsk salt
250g tofu

Börja med att lägga tofubiten i press för att få ur så mycket vätska som möjligt. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: linda in tofun i hushållspapper och lägg en eller flera tunga skärbrädor ovanpå en halvtimme innan den ska användas. Mät sedan upp maizenan i en kopp. Häll försiktigt i grönsaksbuljongen under kraftig omrörning så det inte blir några klumpar. Tillsätt sedan risvinägern, sojan och sesamoljan och rör om ordentligt. Ett litet tips om man råkar ha dåligt med risvinäger är att man ersätter denna med vitt vin istället. Det blir kanske inte helt identisk smak men det fungerar.

Nu var såsen avklarad och då kör man igång med att hacka scharlottenlöken fint, skala och skär ingefäran i tunna stavar. Gör det samma med vitlöksklyftorna. Hacka broccolin i mindre buketter, skala och slanta upp broccolistammen. Inget ska förgås.

Hetta upp oljan i en wok om man har en sån, annars funkar en vanlig hederlig järngryta kan jag intyga. När oljan är varm så slänger man i ingefäran och vitlöken och rör om snabbt. Lägg därefter i broccolin och scharlottenlöken och rör om ca. 1 minut. Tillsätt hälften av buljongblandningen och saltet och låt hela härligheten koka någon minut. Ta sedan ur broccolin ur grytan med hjälp av en hålslev och lägg istället i tofun som får gona sig i buljongblandningen någon minut och suga i sig smak. Häll över resten av buljongblandningen, lägg tillbaka broccolin och låt alltsammans puttra lite tills såsen tjocknar och allt är väl uppvärmt.

Servera med en gång med jasmin eller basmatiris. Mycket smaskigt, och passa på att använda färsk sommarodlad broccoli om du får möjlighet.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar