söndag, juni 12

Hummus


Röror och såser av olika slag är ett fantastiskt påfund. Vad vore grekisk mat utan tzatziki, indisk mat utan chutney, svensk mat utan brunsås (...eller nja, brunsåsen kan man nog klara sig utan)? Ja ni förstår poängen, de flesta maträtter oavsett ursprung får en extra piff med en god röra och hummus är ett fantastiskt exempel på detta.

För er som inte är bekant med hummus som är dagens recept kan jag berätta att det är ett mellanösternpåfund som inte ska förväxlas med den svenska humusen som exempelvis återfinns i  våra skogar och som inte alls smakar lika gott.

Kikärtor är huvudingrediensen i hummus med två m.


Receptet jag oftast använder mig av är en variant som ger ett fluffigt resultat konsistensmässigt och ger en fräsch smakupplevelse. Det här behöver du till din hummus:

6dl kikärtor
2-3 vitlöksklyftor (pressade)
6-8 msk olivolja
1 pressad citron
1 knippa hackad persilja
1/2 tsk salt
Peppar efter smak samt paprikapulver till garnering.


Häll i kikärtor, vitlöksklyftorna, citronsaften och persiljan i en mixer. Kör igång maskineriet och häll långsamt i olivoljan tills resultatet är en slät och fluffig röra. Om hummusen är torr så är det bara att ösa i lite mer olivolja tills man får det där fluffiga resultatet jag beskrev tidigare. Smaka av med salt och peppar och häll upp hela härligheten i en skål och garnera med paprikapulvret.

Nu är hummusen klar för servering. Några serveringstips är att använda den som tillbehör till rostade rotsaker i ugn (jag fixar ett recept på det inom kort om ni kände snålvattnet i munnen), till dina falaflar (ordnar recept på det med), till grillningen eller varför inte som pålägg på en knäckemacka. Hummus funkar till det mesta.

Lycka till och låt väl smaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar