tisdag, september 6

Herr Ströms fabulösa Svamprisotto


Nej nu får det vara slut på sommarsåsandet och sätta igång med lite seriös matlagning igen hörrni. Både jag och bloggen tog oss en liten semester men nu är det som sagt dags att köra igång och det kunde inte göras på ett bättre sätt än med denna otroligt goda svamprisotto som får smaklökarna att dansa jitterbugg i munnen.

Här vid Järntorget ligger Maharani, en riktig goding i restaurangvärlden.

Men innan detta så skulle jag vilja ge lite restaurangtips. (Jag har inte legat alldeles på latsidan) Om man har vägarna förbi Göteborg och Järntorget så kan jag starkt rekommendera restaurang Maharani som är en riktig indisk restaurang. Med det menar jag att maten inte är anpassad efter svenska mått utan man får prova på indisk mat så som den lagas i Indien. Jag brukar ju vara van vid att få tråkmat ute på restaurang som vegetarian, men detta var något utöver det vanliga. Vi provade en panirrätt som kallades Bharwan Paneer och något som kallades för Subzi Thal som var en blandning av olika indiska grytor bestående bl.a. av en helt sagolik dhal (linsgryta). Man vill inte missa detta kan jag lova.

Bahrwan Paneer. Jag kunde inte låta bli att börja mumsa innan jag fick upp kameran.


Men nu tillbaka till den hemlagade frestelsen. Ett sådant fantastiskt svampår som detta så är det ett måste att ge sig på en svamprisotto. Några tips på vägen innan du börjar är att du ser till att använda en tjockbottnad kastrull alternativt en rejäl järngryta då risken för att bränna fast detta mästerverk kan bli ett faktum om man fuskar med någon fjöskastrull.

Ingredienserna du behöver till en svamprisotto för 4 pers är:

40g smör
350g arborioris (ca. 4 dl)
200g kantareller (färdigförvälda)
1 rödlök (finhackad)
1l grönsaksbuljong
2dl torrt vitt vin
4dl Västerbottenost (riven)

Kör igång det hela med att förbereda en kastrull med buljongen som du håller varm på en platta. Smält smöret i den tjockbottnade kastrullen och släng i rödlöken och svampen och stek 2-3 minuter. Därefter så tillsätts risen som ska kokas i smöret 2-3 minuter eller tills man ser att riskorna glänser tjusigt och är täckta med smör. Nu häller du i det vita vinet och låter hela härligheten koka tills riset nästan helt absorbetat vinet.

Det ska röras något så kopiöst när man gör risotto.

Nu är det viktigt som tusan med att röra om hela tiden så att man inte bränner fast eftersom att du bör ha lite mer än medelvärme på plattan för att få vätskan att koka bort. Efter vinet så fortsätter du med buljongen som du tillsätter 2-2,5dl i taget och kokar in i riset på samma sätt som med vinet. Den sista skvätten buljong ska du koka så länge att risen nästan fastnar i botten och detta därför att man vill ha ett så krämigt resultat som möjligt. Tag sedan av kastrullen från plattan och blanda i västerbottenosten under kraftig omrörning.

Servera risotton direkt med förslagsvis en fräsch ruccolasallad och tomater. Hyvla gärna lite parmesan över hela härligheten som en extrapiff.

Lycka till och låt väl smaka!

   








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar